wtorek, 24 czerwca 2014

Jak zastąpić jaja?

Gluten jest białkiem, zatem prosto rozumując w wypiekach, najłatwiej zastąpić go ... białkiem jaja. Co jeżeli ktoś nie chce, nie lubi bądź nie może spożywać jajek? 
Oto kilka sprawdzonych, naturalnych sposobów na ich zastąpienie. 
(Jeżeli ktoś zna inne, niech śmiało dzieli się wiedzą w komentarzach):

- mielony len (kiedy w przepisie jest nie więcej niż 3 jajka)
na jedną łyżkę mielonego lnu, trzy łyżki ciepłej wody. Połączyć i odstawić do momentu aż powstanie żel (można przyspieszyć podgrzewając na ogniu).

- mielone nasiona chia (są jeszcze mocniejsze niż len)
na jedną łyżkę nasion chia, trzy łyżki ciepłej wody. Połączyć i odstawić do momentu aż powstanie żel.

- można dodać mąkę, która zawiera dużo tłuszczu np.  mąka migdałowa, mąki z orzechów i fasoli....

- można zastosować puree owocowe np. z dojrzałego banana, jabłka lub avocado. Ok. 1/4 szklanki puree na jedno jajo.


- puree z ziemniaków,

- tofu sojowe zmiksowane na jedwabiście gładką masę. Podobnie jak wyżej 1/4 szklanki tofu na jedno jajo.

Myślę, że takie sposoby są zdecydowanie smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż chemiczne mieszanki Pozdrawiam




Brak komentarzy: