wtorek, 24 czerwca 2014

Gryczana pizza z makiem.


Jeśli ktoś nie ma pomysłu na obiad, to bardzo proszę ... .

Gryczana pizza z makiem - ciasto oczywiście w niczym nie przypomina tego z mąki pszennej. Jest wyraziste w smaku i strukturze.

Ciasto:
- szklanka mąki gryczanej,
- szklanka mąki ryżowej,
- 3/4 szklanki skrobii ziemniaczanej,
- trzy czubate łyżki niebieskiego maku
- paczuszka suchych drożdży (drożdże dr Oetker są bezglutenowe),
- łyżka brązowego cukru,
- 3/4 łyżki soli,
- ok. 1/2 L ciepłej wody,
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, następnie zalewamy ciepłą wodą (wody tyle, żeby ciasto nie było  za żadkie). Całość odstawiamy w ciepłe miejcse na 20min. Dalej mieszamy ciasto i wykładamy na blachę z pergaminem. Placek wyrównujemy i nadajemu mu kształt pizzy. Odstawiamy na 20 min., a następnie podpiekamy w piekarniku 200 stopni 10min. (Ja piekłam z termoobiegiem.)

Farsz, każdy może zrobić swój ulubiony ale trzeba pamiętać, że ciasto jest mocne w smaku, zatem dobrze, żeby farsz był zacnie doprawiony i wyrazisty.

Mój farsz:

- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 gałązki lubczyku,
- słoiczek koncentratu pomidorowego (tu 30%)
- kilka plastrów cukinii,
- kilka pieczarek,
- starty ser,
- pieprz, sól, czerwona papryka, bazylia, oregano,
- 3/4 szklanki wody

3 cebule kroję w talarki, podsmażam i przekładam do miseczki. Pozostałą cebulę drobno siekam i podsmażam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość zalewam wodą. Dokładam lubczyk i mały słoiczek koncentratu pomidorowego - mocno doprawiam. Wszystko trzymam na ogniu do momentu aż sos stanie się bardzo gęsty. 

Na podpieczony gryczny spód wykładam sos, cebulę, utarty ser, cukinię i pieczarki. 
Piekę ok. 15 min. w 200 stopniach.
A to rezultat ;)



Brak komentarzy: