wtorek, 24 czerwca 2014

Tarta buraczana na kruchym spodzie.


Śmieszy mnie, kiedy ludzie robią krzywe miny na myśl o produktach i daniach bezglutenowych. Dlaczego? Z tego to powodu, że dieta bezglutenowa, daje nam ograniczenia, ale tylko na korzyść bogactwa produktów, o których wcześniej nie słyszeliśmy.
W standardowych przepisach, notuje się: szklanka mąki, lub 200 g mąki - wszyscy wówczas wiedzą, że autor ma na myśli mąkę pszenną. W przepisach wolnych od glutenu należy zaznaczyć jakiej to mąki ma być szklanka, bo może to być: mąka gryczana, kokosowa, jaglana, arachidowa, teff, z tapioki, kukurydziana, migdałowa, quinoa, z orzechów laskowych, z orzechów włoskich, z fasoli, z ciecierzycy.... uwierzcie mi, że to nie wszystko ;)
Jedyne co, to należy się otworzyć, eksperymentować, próbować, doświadczać i cieszyć się zarówno z sukcesów jak i porażek, bo pewne jest, że nie obejdzie się bez krążków hokejowych i twardej podeszwy zamiast pizzy :)
Staram się, żeby wszystkie moje przepisy były autorskie, choć szukam inspiracji na innych stronach.
Was też namawiam, żebyście sami dobierali składniki i proporcje. Czasem mała zmiana składu jest przyczyną powstania najlepszego pod słońcem dania.

A teraz: TARTA BURACZANA

Tarta buraczana na kruchym spodzie

Ciasto:
- 100g mąki gryczanej,
- 100g mąki ryżowej,
- 50g mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 150g masła,
- pół łyżeczki soli


Farsz:
- pęczek młodych buraków z botwiną,
- pół kostki sera typu feta,
- 3 jaja,
- 200ml naturalnego jogurtu,
- sól, pieprz, tymianek, oregano

Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na pół godziny.
Buraki i botwinę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. (Jeżeli buraki są "stare" należy je ugotować.
Ciasto rozłożyć na formie i podpiec przez 10min w 190 stopniach. Wyjąć i wypełnić burakami, botwiną, serem. Zalać zmieszanymi jajkami z jogurtem i przyprawami.
Wstawić do piekarnika na 40 min 190 stopni.


Doskonała na ciepło i na zimno.



 



Brak komentarzy: