poniedziałek, 30 czerwca 2014

Ciasto, które zawsze się udaje!


Szybko, łatwo i przyjemnie, kto tak nie lubi?
To przepis na ciasto, które zawsze i wszędzie się udaje. W zależności jaką mieszankę mąki oraz owoce wykorzystacie, zmienia się jego smak. Zatem przepis- baza na nieskończenie wiele wariacji ciasta. Smacznego!

Szybkie, puchate ciasto migdałowe z agrestem, które rośnie jak szalone. Ja zawsze robię to ciasto z połowy tej porcji, żeby było na raz do zjedzenia.

- 50 g mąki z białego ryżu,
- 50 g mąki migdałowej,
- 50 g mąki gryczanej,
- 70 g skrobii ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 4 jajka,
- 150 ml oleju rzepakowego
- 100 g brązowego cukru,
- 1 duży banan (jak ktoś lubi może dać nawet 2),
- agrest (u mnie przekrojony na połowę).

Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję po łyżce mąki z sodą, cały czas miksując. Następnie dolewam olej i miksuję do połączenia się składników. Banana rozgniatam widelcem, dokładam do całej masy i mieszam łyżką. Na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką ryżową wylewam połowę ciasta, rozkładam agrest. Wylewam resztę ciasta i ponownie rozkładam agrest. Wkładam do nagrzanego piekarnika (góra-dół))* 180 stopni. Ciasto piekę 45 minut, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 10min z delikatnie uchylonymi drzwiami.

*10 minut przed końcem pieczenia wyłączam górną grzałkę ale nie jest to konieczne.


Brak komentarzy: