piątek, 4 lipca 2014

Arbuz z melonem kontra pistacje i goji.

Co tu dużo mówić jest upał, a będzie jeszcze cieplej - takie prognozy. Niby jeść się nie chce, ale z drugiej strony coś by się zjadło. Coś lekkiego, z nutką lata, coś nowego, no i coś (oczywiście) pysznego.  Wymyśliłam i naprawdę polecam, sałatka typowo letnia. Teraz jedna z moich ulubionych!

Potrzebne:
- arbuz,
- melon,
- ser feta,
- solone pistacje,
- jagody goji,
- cebula,
- miód,
- ocet jabłkowy,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy,

Nie podaję dokładnych ilości, ponieważ każdy dobierze sobie własne proporcje (a ja ile zrobię tyle zjem ;) )

Jak to zrobić? - arbuza i melona kroimy w dużą kostkę i układamy w misce w kolejności:
arbuz, melon, pokruszony ser feta, na to jagody goji oraz posiekane pistacje. Cebulę kroimy bardzo drobno (na przezroczyste plastry i potem kosteczkę) i rozsypujemy na wierzchu sałatki. Następnie przygotowujemy dressing z oleju, octu jabłkowego, miodu i soli. Sałatkę skrapiamy sosem.

Uwierzcie, że ta sałatka robi furorę nie tylko jako ozdoba stołu! Gorąco polecam (dosłownie).


Brak komentarzy: