środa, 9 lipca 2014

Co z tym glutenem?

Pacjenci ze zdjagnozowaną celiakią i nadwrażliwością na gluten doskonale wiedzę dlaczego ich organizm nie toleruje tego białka ale z jakiego powodu gluten w menu powinni ograniczyć również ci, którzy nie są na niego uczuleni! Dlaczego? Zacznijmy od faktów:

Wysokowydajna pszenica karłowata, którą ludzie jedzą od lat 50' XX wieku, nie jest tą samą pszenicą, którą nasz organizm zna od wieków. Przez ostatnie dziesięciolecia naukowcy z pasją hybrydyzowali, krzyżowali i modyfikowali genetycznie zboża (naturalnie krzyżując odmiany), aby uprościć uprawę i zwiększyć plony. W wyniku tych prac pszenica karłowata, choć smakuje jak odmiany pierwotne, ma zupełnie inny skład biochemiczny. Pszenica karłowata zawiera znacznie więcej glutenu. 

Gluten to substancja, która zwiększa "kleistość" wypieków i ich sprężystość. To dzięki niemu ciasto bardzo dobrze rośnie. Ale jest też druga strona – gluten upośledza działanie kosmków jelitowych. 
Są one odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Gluten, z którym organizm sobie nie radzi, odkłada się w jelitach. Sprawę pogarsza fakt, że glutenu w pszenicy karłowatej jest więcej, niż w odmianach pierwotnych, a my jemy jej znacznie więcej, niż nasi przodkowie. Gluten jest obecny nie tylko w chlebie, ciastach i ciastkach, ale także w piwie, jogurtach, śmietanie, mięsie. Jak to możliwe? Otóż nabiał jest dzięki niemu bardziej gęsty, wędliny "sprężyste" a parówki – tańsze (gluten robi tu za wypełniacz).

Gluten również uzależnia! Robi to równie skutecznie, jak narkotyki. Amerykański kardiolog, doktor William Davis, w książce "Dieta bez pszenicy" tłumaczy, że glidyna, jeden ze składników glutenu, pobudza apetyt. Gluteomorfiny, przedostając się przez ścianki jelita, dostaje się do krwiobiegu
i wpływają na ośrodek nagrody w ludzkim mózgu. A to sprawia, że chcemy tej pszenicy jeść więcej
i więcej! Dlatego też u osób rezygnujących z jedzenia glutenu często obserwuje się syndrom "odstawienia". 

Okazuje się też, że nadmiar spożywanego przez zdrowe, nieuczulone na gluten osoby, może skutecznie uniemożliwiać schudnięcie. Coraz częściej przecież możemy zaobserwować efekt "pszennego brzucha", tak często mylony z brzuchem piwnym... Pszenica karłowata ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i powoduje w organizmie znaczne skoki poziomu cukru. W swojej kolejnej książce, zatytułowanej "Pszeniczny Brzuch" dr Davis udowadnia, że spożywanie pszenicy karłowatej i innych zbóż prowadzi do nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, migren, bóli stawów, artretyzmu, alergii itp.

Statystyczny mieszkaniec naszego globu rocznie spożywa aż 70 kg pszenicy. Pacjenci doktora Davisa po wprowadzeniu bezglutenowej diety po 3 miesiącach ważyli nawet o 15 kg mniej. Ustępowały
u nich bóle stawów, znikały przewlekłe wysypki, ustępowała opuchlizna nóg, etc.

Objawy mogące świadczyć o problemach z tolerancją glutenu:
  • wzdęcia, bóle brzucha, luźne stolce, nietolerancja laktozy
  • opóźnienie rozwoju somatycznego i powikłania, niepowodzenia ciążowe (martwe porody, poronienia), wczesne przekwitanie, niepłodność męska
  • niedobory stanu odżywiania – krzywica, niedokrwistość niedobarwliwa, wczesna osteoporoza
  • przewlekłe choroby:
    • nieswoiste zapalenie jelit
    • limfocytarne zapalenie błony śluzowej żołądka
    • cukrzyca typu 1
    • przewlekłe choroby wątroby
    • autoimmunologiczne choroby tarczycy
    • izolowany niedobór IgA
    • hipoplazja szkliwa zębnego
    • próchnica zębów
    • nawrotowe afty jamy ustnej
    • zaburzenia układu nerwowego (zapominanie, kłopoty z nauką, zaburzenia pamięci, schizofrenia, migrena, autyzm, depresja, nerwice)
    • nowotwory jelita
    • padaczka ze zwapnieniem mózgu
    • łysienie plackowate
    • zespół Downa
    • zespół Turnera
    • zapalenie naczyń
    • kłębuszkowe zapalenie nerek z kompleksami immunologicznymi
    • zespół nerczycowy
    • reumatoidalne zapalenie stawów

Brak komentarzy: