poniedziałek, 14 lipca 2014

Niezawodne ciasto marchewkowe.

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni ale są czasem sytuacje, kiedy potrzebuję niezawodnego przepisu na szybkie ciasto.  Ciasto które zawsze się udaje, a do tego jeszcze wszystkim smakuje.
To jest właśnie taki przepis. Niezależnie jaką mieszankę mąk bezglutenowych użyjemy, ten deser zawsze pięknie urośnie i zawsze się uda. Pyszne, wilgotne i aksamitne ciasto!

Uwaga na mąkę gryczaną, która daje charakterystyczny posmak. Jeżeli ktoś nie przepada, za smakiem kaszy gryczanej w deserach, niech tej mąki używa z umiarem.

Oto przepis:
- 300 g mąki(u mnie np: 70 g mąki gryczanej, 30g karobu, 100g mąki ryżowej oraz 100g skrobii ziemniaczanej lub 150 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej, 70 g skrobii kukurydzianej, 30 g mąki kukurydzianej itd.
- 150 g brązowego cukru (ja czasem ukręcam nawet do 100 g),
- 20g sody (ok 2 płaskie łyżeczki),
- 4 jaja,
- 180 g oleju,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 400 g marchewki,
- jedno jabłko,
- pół łyżeczki cynamonu
- mogą być orzechy i rodzynki (niekoniecznie).

Marchwkę należy utrzeć na tarce na drobnych oczkach, podobnie jabłko. Mąkę wymieszać z sodą, cunamonem i cukrem. Następnie wszystkie składniki dołożyć do miski i drewnianą łyżka wymieszać do połączenia się produktów. Przełożyć do formy (u mnie silikonowa baba) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka).




Brak komentarzy: