czwartek, 17 lipca 2014

Pieczona cukinia z marynowanym tofu, soczewicą i okragłym ryżem.

Uwielbia dania jednogarnkowe, zapiekanki i pieczone faszerowane warzywa. To właśnie takie danie, za którym przepadam.

- 3 średniej wielkości cukinie (wybieram zółte, ponieważ mają bardziej zwięzły miąższ niż te zielone),
- 2 szklanki ugotowanego okrągłego,  brązowego ryżu (ryż gotuję z liściem laurowym i zielem angielskim),
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
- kostka naturalnego tofu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- sok z połowy cytryny,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- 2 czybate łyżki przecieru pomidorowego

Zaczynam od zrobienia marynaty do tofu. Dużą garść świeżych ziół: bazylia, oregano i melisę szatkuję i mieszam z olejem słonecznikowym i solą oraz sokiem z połowy cytryny. Do takiej zalewy wkładam pokrojone w kostkę tofu, mieszam i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Cukinie przecinam wzdłóż na połowę i drążę miejsce na farsz.
Ryż, soczewicę, zmiażdżony czosnek, tofu razem z całą zalewą i przecier pomidorowy oraz połowę miąższu z cukinii mieszam w dużej misce. Jeżeli jeszcze należy przyprawiam farsz. Napełniam nadzieniem cukinie i zawijam je w folię aluminiową. Warzywa wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 40 min.
Proste a bardzo smaczne i pożywne danie.


Brak komentarzy: