niedziela, 6 lipca 2014

Selerowy chleb na sodzie.

A taki sobie chleb wymyśliłam, który znowu otwiera drzwi dla wielu wariacji, zarówno zmiany mąki, jak i warzywnego puree. Będę działać dalej z tym przepisem!
Selerowy chleb na sodzie.
Jeżeli ktoś lubi odkrywać nowe smaki, to proponuję spróbować tego chleba.
Uwaga chleb zawiera jaja.

Oto przepis:
- połowa średniej wielkości selera,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki oliwy
- 250 g mąki (u mnie 50 g m. sezamowej, 50 g m. gryczanej, 75g m. ryżowej oraz 75 g skrobii ziemniaczanej)
- 3 jaja,
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 2 łyżki nasion chia (zaparzonych ciepłą woda- ok 5 łyżek),
- pół szklanki wody,
- łyżka brązowego cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżka ooctu jabłkowego,
- ulubione przyprawy ( u mnie dużo bazylii).

Jak to zrobić? - seler pokroić w plastry skropić sokiem  z cytryny i oliwą, obsypać solą i włożyć do piekarnika na godzinę (najlepiej w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym). Kiedy seler się upiecze do miękkości i przestygnie zmiksować go na puree. Mąki wymieszać z sodą. Kolejny krok to: zmiksować jaja z łyżką cukru, następnie na zmianę dodawać, ciągle miksując, łyżkę mąki i łyżkę puree. Następnie dodać zaparzone nasiona chia, wodę, sól, ocet, przyprawy i wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej olejem i obsypanej sezamem. Wyrównujemy wierzch mokrą dłonią i wkładamy do pieca na 50 min., i na kolejne 10 - 15 zostawiamy w piekarniku.


Brak komentarzy: