środa, 2 lipca 2014

Tarta na sezamowym spodzie z zieloną soczewicą i białą kapustą.

"Ziarna pełne wapnia
Dlaczego sezam jest tak wartościowym produktem? Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło wapnia – pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i serce. Minerał chroni również przed osteoporozą.100 g ziaren sezamu zawiera aż 1160 mg wapnia (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera – ok. 600 mg).

Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Z powodu dużej zawartości cynku sezam powinni wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemów z prostatą.

Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, przede wszystkim: A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).


Łatwa przyswajalność
Ziarna sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty.

Unikatowe składniki – sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Roślina jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe – substancje odżywcze podnoszące poziom energii, zwiększające odporność i wspomagające działanie systemu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości lecytyny, sezam pozytywnie wpływa na naszą sprawność umysłową.

Węglowodany, proteiny i aminokwasy sprawiają, że ziarna są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.

Sezam jest bardzo wartościowym produktem i praktycznie nie ma przeciwskazań do jego spożywania. Ziaren powinny tylko unikać osoby skarżące się na biegunkę oraz chorujące na kamicę nerkową. Roślinę muszą ostrożnie stosować również alergicy."
Rafał Natorski/ese/zdrowie.wp.pl

W kuchni sezam jest cięgle niedoceniany ale mam nadzieję to zmienić ;)
Oto przepis na tartę, której spód wykonany został z mąki sezamowej, a nadzienie z soczewicy i białej kapusty.

Ciasto:
- 60 g mąki sezamowej,
- 60 g mąki gryczanej,
- 80 g mąki z białego ryżu,
- 50 g skrobii ziemniaczanej,
- łyżeczka soli,
- 100 g masła (schłodzonego),
- 2 jajka,
- 4 łyżki jogurtu natutalnego.
Wszystkie składniki zagnieść a ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę (u mnie 2 godziny).

Farsz:
- szklanka zielonej soczewicy,
- połowę niewielkiej kapusty białej,
- pół kostki serka feta.
- 2 jajka,
- duży ząbek czosnku,
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, majeranek ...

Jak to zrobić? Soczewicę gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Kapustę szatkujemy drobno i podsmażamy. Serek łączymy z jajkami, musztardą, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozkładamy na foremce do tarty. (Ja urywam kawałki i rozkładam je w formie, potem palcami dociskam i wyrównuję.) Soczewicę mieszam z kapustą, trochę doprawiam, mając na uwadze, że za chwilę zaleję farsz słonym serkiem i jajkami. Farsz wykładam na ciasto i zalewam jajkami z musztardą i serem. Tartę wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, na ok 25 - 30 min (góra-dół).
Upieczone ciasto jest naprawdę niesamowite. Smacznego!





Brak komentarzy: