piątek, 1 sierpnia 2014

Chlebek zwijany z kiszonym ogórkiem, pomidorem i czosnkiem

Chlebek zwijany, bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy z nutą pomidorów i czosnku.
Co jest potrzebne:
- 1 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki gryczanej,
- 3/4 mąki ryżowej,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 paczka drożdży (7 g),
- kostka tofu naturalnego (ok 200 g),
- pół szklanki wody spod ogórków kiszonych,
- 2 starte na tarce ogórki kiszone,
- pół szklanki ciepłej wody,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka cukru,
Nadzienie:
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, chili do smaku.

Tofu zmiksować na gładką masę z połową szklanki wody spod ogórków. Suche składniki wymieszać, dodać olej, zmiksowane tofu, starte ogórki, sól, cukier. Do powstałej masy dolewać powoli ciepłej wody, aż zobaczymy, że możemy zagnieść ciasto.
Na blacie (macie silikonowej) rozwijamy folię spożywczą (z jednej strony najlepiej ją czymś przystawić). Na folii rozkładamy rękami ciasto jak do rolady. Przecier pomidorowy czosnek i przyprawy mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie "przystawioną" stroną folii rozpoczynamy zwijanie. Powstałą roladę wkładamy do formy wyłożonej pergaminem i odstawiamy do wyrośnięcia jakieś 20 min. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego ;)

1 komentarz:

gin pisze...

Kiszony ogórek zdecydowanie mnie zaintrygował :)